Bubaruse

Bubaruse – smeđa bubašvaba (Blattella germanica)

Bubaruse (Blattella germanica) su mala vrsta bubašvabe, obično oko 1,1 do 1,6 cm duge. U boji variraju od bledo smeđe do skoro crne, a imaju dva tamna, skoro paralelna traga na leđima počev iza glave do kraja krila. Iako bubaruse imaju krila, one jedva mogu da lete, mada im krila pomažu u brzini kada su uznemirene. Od nekoliko vrsta bubašvabe koje spadaju u štetočine, bubaruse su verovatno najviše problematična vrsta. Bubaruse su veoma usko povezane sa azijskom bubašvabom i običnom posmatraču su gotovo identične i mogu se pomešati. Međutim, azijsku bubašvabu privlači svetlo i može da leti kao leptir, dok bubaruse, odnosno nemačke bubašvabe to ne mogu.

Dezinsekcija uništavanje bubarusa

Staništa bubarusa

Bubaruse se javljaju najčešće u stambenim zgradama, ali su takođe česte u restoranima, prehrambenim objektima, hotelima i institucionalnim ustanovama, kao što su domovi zdravlja i drugi.

U hladnim klimatskim uslovima, bubaruse se javljaju samo u stambenim zgradama koje se stalno greju, jer bubaruse ne mogu da prežive ozbiljne hladnoće. Međutim, iako su osetljive na hladnoću, bubaruse su pronađene i u severnim gradovima kao Alert, Nunavut. Slično tome, bubaruse su pronađene i na krajnjem jugu u Južnoj Patagoniji.

Poreklo bubarusa

Ranije se mislilo da su bubaruse poreklom iz Evrope, ali noviji dokazi ukazuju na to da su zapravo nastale u jugoistočnoj Aziji. Kakva god da je istina, osetljivost bubarusa na hladnoću može da odražava njihovo poreklo iz toplih klimatskih uslova, a širenje kao domicilne štetočine od davnina je rezultat slučajnog prevoza ljudi i roba. Bubaruse se javljaju kao štetočine u domaćinstvima na svim kontinentima osim Antarktika, kao i na mnogim velikim ostrvima takođe. U skladu s tim bubarusama su data razna imena u kulturama mnogih regiona. Na primer, iako je poznata kao "nemačka bubašvaba" u zemljama engleskog govornog područja, u Nemačkoj zauzvrat, poznato je kao ruska buba. Iako noćne, bubaruse se povremeno pojavljuju i danju, naročito ako postoji buka i galama u zgradi ili stanu. Kada su uzbuđene ili uplašene, bubaruse emituju neprijatan miris.

Čime se hrane bubaruse

Bubaruse su svejedi lešinari. Bzubaruse naročito privlači meso, skrob, šećer i masna hrana. Gde postoji nedostatak namirnica, jedu i sve ostalo kao što je sapun, lepak i pasta za zube. U uslovima gladi, postaju kanibali, odnosno jedu jedna drugu, a žvakaće jedni drugima krila i noge.

Dezinsekcija bubarusa

Bubaruse su veoma uspešne u uspostavljanju staništa u zgradama, i veoma otporne na mnoge mere kontrole štetočina. Razlozi su:

 • nedostatak prirodnih predatora u ljudskom staništu
 • plodno tlo za reprodukciju
 • kratak reproduktivni ciklus
 • sposobnost da se sakrije u vrlo malim utočištima
 • seksualna zrelost postiže u roku od nekoliko nedelja
 • prilagođavaju se i stvaraju imunitet na hemijske preparate

Bubaruse su vole zatvorene prostore, male su u odnosu na druge štetočine i mogu se sakriti u malim pukotinama i pukotinama koje se lako previde, čime izbegavaju ljude i njihove napore za iskorenjivanje.

 

S druge strane, iskusni radnik dezinsekcije uvek obraća pažnju na pukotine i mesta gde postoji razlog za postavljanje mamca ili prskanje površine.

Da bi bile efikasni, mere dezinsekcije moraju biti sveobuhvatne, održive i sistematske jer opstanak samo nekoliko jaja je sasvim dovoljan da se regeneriše i skoro istrebljeno gnezdo bubarusa.

Još jedan problem u kontrolisanju bubarusa je priroda njihovog društvenog ponašanja. Ženke nose od 18-50 jaja (u proseku oko 32) za vreme inkubacije do pred nasad. Ovo štiti jaja od određenih vrsta predacije. Onda, posle izleganja, nimfe uglavnom prežive konzumiranjem izlučevina i ljuski od odraslih

 

Kao posledica adaptacije na mere dezinsekcije nakon nekog vremena upotrebe otrovnih mamaca sa šećerom, bubaruse prestaju da jedu slatko i ne uzimaju mamce. One odbijaju da jedu zaslađene mamce, što predstavlja prepreku merama dezinsekcije na ovaj način.


USLUGE EKO EFEKT GLOBAL doo
 • Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora

  Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

  Cene dezinsekcije stanova i kuća za nekrvoločne insekte – bubaruse, bubašvabe, mrave, pauke i moljce grad Beograd i Novi Sad :

  5-20 kvadrata=1190 dinara

  21-40 kvadrata=1390 dinara

  41-60 kvadrata=1590 dinara

  61-80 kvadrata=1790 dinara

  81-100 kvadrata=1990 dinara

  101 i više kvadrata - po dogovoru sa vlasnikom kuće ili stana.

  Za pravna lica: pekare, restorane, hotele i ostalo, cene dezinsekcije su već od 2000 dinara...
  Izdajemo potvrde i sva neophodna dokumenta, u skladu sa sanitarnim propisima i inspekcijskim nadzorom.


  Za pravna i fizička lica dezinsekcija za krvoločne insekte do 40m kvadratnih je 4590,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom.


  Dezinsekcija za fizička lica: podrumi, garaže, tavani 50% popusta na ukupnu cenu.


  Dezinsekcija za leteće insekte, moljce, letece mrave i sl. do 40m kvadratnih cena je 2000 din, za veće kvadrature cena se određuje dogovorom.


  Dezinsekcija za ose za pravna i fizička lica je već od 3900,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-gnezda.


  Dezinsekcija za stršljene i za pravna i za fizička lica je već od 4900,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-gnezda.

  Za grupnu dezinsekciju stambenih zgrada, popust je 30% i gratis hodnici, podrumi, tavani, oko zgrade, kanalizacione šahte.


  Zaštita od golubova se radi u tri faze: 1.dezinfekcija 2.cišćenje izmeta, 3.postavljanje specijane žice na određeno ili neodredjeno vreme. Cena zaštite od golubova se određuje dogovorom.


  Čišćenje stanova, garaža, tavana, poslovnih prostora, kancelarija i ostalog.
  Cena čišćenja se određuje dogovorom.

  Na teritoriji grada Beograda i Novog Sada dolazak je besplatan.
  Van Beograda i Novog Sada cena dolaska se tarifira 15 dinara po svakom pređenom kilometru.
  Usluge vršimo na teritoriji grada Beograda i šire okoline, Novog Sada i na teritoriji cele Vojvodine.

 • Deratizacija stambenih i poslovnih prostora

  Deratizacija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

 • Čišćenje prostorija i pranje tepiha

  Čišćenje prostorija i čišćenje tepiha