Buve

BUVE - pojam, identifikacija i suzbijanje buva

Odrasle buve su male, bez krila, oko 2,5 mm duge, a telo buve je sjajno i crvenkasto-braon boje, prekriveno mikroskopskim dlačicama i tanko, što omogućava lako kretanje kroz krzno životinja.

Dezinsekcija - uništavanje buva

Ponašanje buva, ishrana buva i navike

Odrasle buve su paraziti koji piju krv domaćina. Larve se hrane organskim otpadom, posebno izmetom odraslih buva, koji sadrži nesvarenu krv. Buve obično vole da se hrane na krznenim životinjama kao što su psi, mačke, zečevi, veverice, pacovi, miševi i druge domestificirane ili divlje životinje. Buve nemaju krila, a sposobne su za skakanje na velike daljine.

Razmnožavanje buva

Jaja buva nisu vezana za domaćina. Jaja se legu na terenu, u tepisima, posteljini, presvlakama ili pukotinama u podu. Većina jaja buve se izleže u roku od dva dana.

Buve u kući

Buve zavise od krvi domaćina, tako da se većina buva unosi u kuću preko ljubimaca ili drugih životinja. U nekim slučajevima, buve mogu postati problem kada domaćin na kome su se prethodno hranile više nije tu. Onda se buve fokusiraju na hranjenje na bilo kom od stanara kuće. Primer takvog stanja je kada se miš u kući ukloni, buve koje se se prethodno hranile na mišu sada su primoranei da se hrane na kućnim ljubimcima ili ljudima.

Uočavanje buva i osnovne informacije o buvama

Pošto je buve relativno lako videti u njihovoj odrasloj fazi, najviše pažnje je usmereno na odrasle buve. Odrasle buve je obično lako locirati, naročito ako se vlasnik kuće i ljubimci vrate u kuću nakon dugog odmora ili drugog odsustva tokom kojeg odrasle buve nisu bili u stanju da se hrane. Nakon povratka, ukućane često pozdravlja skakanje buva u pokušaju da slete na njih i njihove ljubimce.

Jaja, larve i lutke buva su druga priča. Pošto su ovi koraci veoma tajanstveni i mnogo manje aktivni, a odvijaju se na mestima kao što su iza, ispod ili na namještaju; u posteljini ljubimaca; unutar pukotina i brazdi u podovima; i na tepisima. Jaja buva koja su deponovana od strane odraslih ženki, padaju sa kućnih ljubimaca, što im omogućava da budu rasprostranjena u sredini u kojoj ljubimac provodi vreme. Jaja buve predstavljaju oko polovine celokupnog broja buva u prosečnom domu. Larve čine oko 35 odsto populacije buva.

Ako su uslovi povoljni, larve buva će okretati čaure u oko 5-20 dana nakon izleganja iz svojih jaja. Čaura faza je poslednji proces razvojne faze pre nego što je odrasla buva pojavljuje. Buva odraslih ne pojavi dok potencijalni domaćin se detektuje vibracije, povećanje koncentracije ugljen dioksida i telesne toplote u vezi sa domaćinom. Kada buva napusti čauru, ona će početi da uzima obrok krvi domaćina u roku od 24-48 sati. Ubrzo posle prvog obroka, odrasle buve počinju da polažu jaja na svom domaćinu u roku od nekoliko dana. Ženke buve nisu u stanju da polože jaja dok ne dobiju obrok krvi.

Znaci infestacije buvama

Mnogi znakovi mogu ukazati na postojanje buva. Zajednička indikacija bi bilo često češanje kućnih ljubimaca. Ovo je prouzrokovano time što se buve se hrane krvlju ljubimca i pritom ih iritiraju svojim ugrizima. Buvlji izmet takođe može ukazati na aktivnost buva. Buvlji izmet liči na grubo mleveni crni biber i može se videti na tepihu i drugim oblastima u kojima životinja domaćin boravi. U nedostatku krznenih ljubimaca, buve će se hraniti krvlju ljudi, a kako izgleda mesto ujeda i simptomi ujeda buva, pogledajte na slikama ispod.

Ujed buve  Crvenilo posle ujeda buve

Bolesti koje prenose buve

Buve mogu da prenose bolesti ugrizom ili preko kontaminiranog izmeta. Neke od ozbiljnih bolesti koje buve mogu da prenesu su:

 • Kuga - prenosi Oriental buva pacova
 • Tifus, takođe poznat kao mišji tifus - prenose fekalijama zaražene mačke
 • Bartoneloza
 • Buvlja pantljičara - može da se prenese ako su deca slučajno pojela zaražene buve ili bila u dodiru sa zaražene izmetom buva
 • Tungijaza - tropska bolest koja je izazvana krpelj buvom (Tunga penetrans). Ugriz krpelj buva često dovodi do sekundarnih infekcija i svraba

Dezinsekcija – uništavanje buva

Najezde buva zahtevaju višestruke planove uništavanja. Uklanjanje buva samo sa kućnih ljubimaca nije dovoljno jer se jaja i larve buva i ne nalaze na njima. Efikasna dezinsekcija buva treba da obuhvati i hemijske i fizičke metode i treba sprovesti na ljubimcu kao i u svim prostorijama u kojima ljubimac boravi ili se kroz njih kreće, kao van kuće.

Kontaktirajte Eko Efekt Global doo za profesionalno uklanjanje buva.


USLUGE EKO EFEKT GLOBAL doo
 • Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora

  Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

  Cene dezinsekcije stanova i kuća za nekrvoločne insekte – bubaruse, bubašvabe, mrave, pauke i moljce grad Beograd i Novi Sad :

  5-20 kvadrata=1190 dinara

  21-40 kvadrata=1390 dinara

  41-60 kvadrata=1590 dinara

  61-80 kvadrata=1790 dinara

  81-100 kvadrata=1990 dinara

  101 i više kvadrata - po dogovoru sa vlasnikom kuće ili stana.

  Za pravna lica: pekare, restorane, hotele i ostalo, cene dezinsekcije su već od 2000 dinara...
  Izdajemo potvrde i sva neophodna dokumenta, u skladu sa sanitarnim propisima i inspekcijskim nadzorom.


  Za pravna i fizička lica dezinsekcija za krvoločne insekte do 40m kvadratnih je 4590,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom.


  Dezinsekcija za fizička lica: podrumi, garaže, tavani 50% popusta na ukupnu cenu.


  Dezinsekcija za leteće insekte, moljce, letece mrave i sl. do 40m kvadratnih cena je 2000 din, za veće kvadrature cena se određuje dogovorom.


  Dezinsekcija za ose za pravna i fizička lica je već od 3900,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-gnezda.


  Dezinsekcija za stršljene i za pravna i za fizička lica je već od 4900,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-gnezda.

  Za grupnu dezinsekciju stambenih zgrada, popust je 30% i gratis hodnici, podrumi, tavani, oko zgrade, kanalizacione šahte.


  Zaštita od golubova se radi u tri faze: 1.dezinfekcija 2.cišćenje izmeta, 3.postavljanje specijane žice na određeno ili neodredjeno vreme. Cena zaštite od golubova se određuje dogovorom.


  Čišćenje stanova, garaža, tavana, poslovnih prostora, kancelarija i ostalog.
  Cena čišćenja se određuje dogovorom.

  Na teritoriji grada Beograda i Novog Sada dolazak je besplatan.
  Van Beograda i Novog Sada cena dolaska se tarifira 15 dinara po svakom pređenom kilometru.
  Usluge vršimo na teritoriji grada Beograda i šire okoline, Novog Sada i na teritoriji cele Vojvodine.

 • Deratizacija stambenih i poslovnih prostora

  Deratizacija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

 • Čišćenje prostorija i pranje tepiha

  Čišćenje prostorija i čišćenje tepiha