Golubovi

Golubovi – izgled i način kontrole golubova

Golubovi su velikeptice sa malom glavom i kratkim nogama. Oni imaju tamne, plavo-sive glave sa sjajnim žutim, zelenkasto i crveno-ljubičastim oznakama duž svojih vratova i krila. Dve tamne trake se obično vide na krilima i postoji jedna tamna traka preko repa. Međutim, postoje velike varijacije boje golubova. Na primer, u jatu mogu da budu ptice koje karakterišu obične, blede, šarene, ili zarđale-crvene šare.

Zaštita od golubova

Ponašanje golubova, ishrana i navike

Golubovi hodaju i pri tome klimaju glavom napred i nazad. Oni se hrane ujutro i rano popodne i vrate se u svoja gnezda ili druga zaštićenih mesta da se sklone noću. Golubovi koristite ista gnezda, ali ne brinu previše o čistoći. Za razliku od mnogih drugih ptica, njihova ponovna upotreba gnezda bez čišćenja znači da u vremnom gnezdo može postati humka izmeta i ostataka ljuski jaja i mrtvih mladunaca.

Golubovi se često okupljaju u jatima dok se hrane. Kada se uplaše jato može iznenada da leti u više krugova pre sletanja da nastavi ishranu. Golubovi su jedna od najčešćih ptica, a nalaze se u gradovima, mada se lako gnezde i u poljoprivrednim objektima.

Golubovi vole voće i semenke, ali će jesti i bilo kakve prehrambene proizvode koje nađu na terenu.
Takođe, golubovi u gradovima često konzumiraju kokice, hleb, kolače, kikiriki i skoro svaki ostatak hrane.

Razmnožavanje golubova

Golubovi se međusobno doživotno pare. Mužjak gradi gnezdo gde ženka polaže od 1-3 jaja. Potrebno je oko 19 dana za jaja da se izlegu nakon polaganja. Oba roditelja inkubiraju jaja - mužjak inkubira jaja od sredine jutra do kasnog popodneva i ženka inkubira jaja u kasno popodne i tokom noći do sredine jutra sledećeg dana. Oba roditelja hrane mlade.

Znaci najezde golubova

Najočigledniji znaci najezde golubova su golubovi koji u velikim grupama šetaju ili lete u blizini zgrada ili parkova. Veće količine izmeta takođe može da ukažu da se radi o većim grupama i najezdi golubova. U slučajevima nekontrolisane pojave velikog broja golubova može doći do širenja veom opasnih bakterija koje uzrokuju vrlo trške a ponekad i fatalne bolesti

Većina stanovnika urbanih područja smatraju golubove jedanim od najozbiljnijih štetočina, što je očigledna činjenica kada se uzme u obzir neprijatnost i prenos bolesti od strane golubova. Pošto su golubovi tako usko povezani sa zgradama i drugim zaštićenim lokacijama, vrlo je verovatno da će postati problem za vlasnike kuća i vlasnike poslovnih objekata ukoliko se pojave u većem broju.

Odbijanje golubova

Ako je tako, obratite se profesionalcima Eko Efekt Global preduzeća i tražiti pomoć u kontroli golubova. Profesionalnim pristupom uklanjanju i odbijanju štetočina stručne ekipe Eko Efekt Global će obezbediti sveobuhvatan pregled i na osnovu nalaza, pripremiti delotvoran i efikasan plan za smanjenje ili eliminisanje problema golubova.


USLUGE EKO EFEKT GLOBAL doo
 • Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora

  Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

  Cene dezinsekcije stanova i kuća za nekrvoločne insekte – bubaruse, bubašvabe, mrave, pauke i moljce grad Beograd i Novi Sad :

  5-20 kvadrata=1190 dinara

  21-40 kvadrata=1390 dinara

  41-60 kvadrata=1590 dinara

  61-80 kvadrata=1790 dinara

  81-100 kvadrata=1990 dinara

  101 i više kvadrata - po dogovoru sa vlasnikom kuće ili stana.

  Za pravna lica: pekare, restorane, hotele i ostalo, cene dezinsekcije su već od 2000 dinara...
  Izdajemo potvrde i sva neophodna dokumenta, u skladu sa sanitarnim propisima i inspekcijskim nadzorom.


  Za pravna i fizička lica dezinsekcija za krvoločne insekte do 40m kvadratnih je 4590,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom.


  Dezinsekcija za fizička lica: podrumi, garaže, tavani 50% popusta na ukupnu cenu.


  Dezinsekcija za leteće insekte, moljce, letece mrave i sl. do 40m kvadratnih cena je 2000 din, za veće kvadrature cena se određuje dogovorom.


  Dezinsekcija za ose za pravna i fizička lica je već od 3900,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-gnezda.


  Dezinsekcija za stršljene i za pravna i za fizička lica je već od 4900,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-gnezda.

  Za grupnu dezinsekciju stambenih zgrada, popust je 30% i gratis hodnici, podrumi, tavani, oko zgrade, kanalizacione šahte.


  Zaštita od golubova se radi u tri faze: 1.dezinfekcija 2.cišćenje izmeta, 3.postavljanje specijane žice na određeno ili neodredjeno vreme. Cena zaštite od golubova se određuje dogovorom.


  Čišćenje stanova, garaža, tavana, poslovnih prostora, kancelarija i ostalog.
  Cena čišćenja se određuje dogovorom.

  Na teritoriji grada Beograda i Novog Sada dolazak je besplatan.
  Van Beograda i Novog Sada cena dolaska se tarifira 15 dinara po svakom pređenom kilometru.
  Usluge vršimo na teritoriji grada Beograda i šire okoline, Novog Sada i na teritoriji cele Vojvodine.

 • Deratizacija stambenih i poslovnih prostora

  Deratizacija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

 • Čišćenje prostorija i pranje tepiha

  Čišćenje prostorija i čišćenje tepiha