Krpelji

Krpelji - informacije, identifikacija i uništavanje

Krpelj varira u boji po vrstama. Odrasli krpelj može biti veličine semena suncokreta (dužine preko 1 cm ako je napunjen krvlju), dok larva krpelja može biti manja od 1 mm. Najveći problem što se krpelja tiče može nastati kao posledica ujeda i infekcije raznim bolestima.

Ponašanje krpelja , ishrana krpelja i navike

Krpelji se često mogu naći kod šumskih i oblasti visoke vegetacije. Neke vrste zahtevaju vlagu da bi preživeli. Ženke i mužjaci većine vrsta krpelja hrane se krvlju sisara, ptica i gmizavaca. Svaka vrsta krpelja ima omiljenog domaćina, iako će se većina krpelja hraniti na bilo kojoj krvi koja im je dostupna. Tako da, krpelji mogu ujesti stoku, jelene, ljude, pse i mačke.

Razmnožavanje krpelja

Postoje četiri faze u životnom ciklusu krpelja i to su - jaja, larve, nimfa i odrasli. Krpelj ima samo šest nogu tokom stadijuma larve i osam nogu tokom nimfa i faze odraslih. Oni piju krv u svim fazama. Patogene, ili organizme koji izazivaju bolesti kod životinja može preneti krpelj kroz sve faze životnog ciklusa.

Znaci infestacije krpeljom

Znaci su obično sami krpelji. Sekundarni znaci mogu uključivati medicinske simptome bolesti koju prenose krpelji. Simptomi mogu da variraju i najbolje je prepustiti medicinskom stručnjaku dijagnozu i lečenje.

Prevencija i kontrola krpelja

Krpelji traže sigurnost u skrivenim lokacijama u kućama. Popravka pukotina ili šupljina i šišanje trave može obeshrabriti infestacije. Tretman krpelja nije isti kao za buve. Ako sumnjate na najezdu krpelja, pozovite stručnu službu Eko Efekt Global.

Krpelji u kući

Krpelji se unutar kuće unose na kućnim ljubimcima, ljudima ili na odeći. Zbog toga, uvek je dobra ideja proveriti kućne ljubimce decu kako bismo bili sigurni da nema krpelja. Krpelji mogu postati problem ako postoje odgovarajući domaćini koji žive u kući. I ostale životinje mogu dovesti krpelja do njihovih gnezda u podrumimai tavanima, jazbinama, kao i ptice koje se gnezde u blizini kuća ili u potkrovljima.

 


USLUGE EKO EFEKT GLOBAL doo
 • Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora

  Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

  Cene dezinsekcije stanova i kuća za nekrvoločne insekte – bubaruse, bubašvabe, mrave, pauke i moljce grad Beograd i Novi Sad :

  5-20 kvadrata=1190 dinara

  21-40 kvadrata=1390 dinara

  41-60 kvadrata=1590 dinara

  61-80 kvadrata=1790 dinara

  81-100 kvadrata=1990 dinara

  101 i više kvadrata - po dogovoru sa vlasnikom kuće ili stana.

  Za pravna lica: pekare, restorane, hotele i ostalo, cene dezinsekcije su već od 2000 dinara...
  Izdajemo potvrde i sva neophodna dokumenta, u skladu sa sanitarnim propisima i inspekcijskim nadzorom.


  Za pravna i fizička lica dezinsekcija za krvoločne insekte do 40m kvadratnih je 4590,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom.


  Dezinsekcija za fizička lica: podrumi, garaže, tavani 50% popusta na ukupnu cenu.


  Dezinsekcija za leteće insekte, moljce, letece mrave i sl. do 40m kvadratnih cena je 2000 din, za veće kvadrature cena se određuje dogovorom.


  Dezinsekcija za ose za pravna i fizička lica je već od 3900,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-gnezda.


  Dezinsekcija za stršljene i za pravna i za fizička lica je već od 4900,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-gnezda.

  Za grupnu dezinsekciju stambenih zgrada, popust je 30% i gratis hodnici, podrumi, tavani, oko zgrade, kanalizacione šahte.


  Zaštita od golubova se radi u tri faze: 1.dezinfekcija 2.cišćenje izmeta, 3.postavljanje specijane žice na određeno ili neodredjeno vreme. Cena zaštite od golubova se određuje dogovorom.


  Čišćenje stanova, garaža, tavana, poslovnih prostora, kancelarija i ostalog.
  Cena čišćenja se određuje dogovorom.

  Na teritoriji grada Beograda i Novog Sada dolazak je besplatan.
  Van Beograda i Novog Sada cena dolaska se tarifira 15 dinara po svakom pređenom kilometru.
  Usluge vršimo na teritoriji grada Beograda i šire okoline, Novog Sada i na teritoriji cele Vojvodine.

 • Deratizacija stambenih i poslovnih prostora

  Deratizacija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

 • Čišćenje prostorija i pranje tepiha

  Čišćenje prostorija i čišćenje tepiha