Moljci

Moljci - insekti iz reda Lepidoptera

Moljci obično imaju po dva para krila. Imaju velike složene oči. Moljci variraju dramatično u izgledu i veličini u zavisnosti od vrste. Neki moljci su masivni, a drugi mali. Određene vrste moljaca su sjajne metalik boje, a drugi su sivo-braon ili sivi. Većina moljaca je manje od 2cm često su nijanse sive ili smeđe do crvenkasto braon.

Dezinsekcija - uništavanje moljaca

Ponašanje, ishrana i navike moljaca

Ponašanje, ishrana i navike moljaca su raznolike kao i njihove pojave. Oni se kreću od najlepših oprašivača da tihih krvopija. Neki moljci su glavne poljoprivredne štetočine, dok većina završi svoj životni ciklus bez značajnog direktnog uticaja na čoveka. Oni su često izvor hrane za mnoge životinje, uključujući i ptice, sisare, gmizavce, vodozemce, insekte, pa čak i neke biljke. U zatvorenom prostoru, kućama i ostalim prostorima moljci se hrane ostacima hrane ili tkaninama.

Iako su najpoznatiji po svojoj sposobnosti da nanesu štetu odeći, moljce takođe privlače i različiti drugi prirodni materijali, uključujući svilu, kosu, krzno i perje. Ovi moljci imaju tendenciju da porastu od 2,5 do 5 cm.

Moljci izbegavaju svetlost, a najčešće se nalaze na tamnim mestima kao što su podrumi, tavani i plakari. U okviru ovih lokacija, moljci se mogu naći u naborima tkanina ili se kriju u uglovima. Moljci su u stanju da napadnu kuću mnogo pre nego što se primeti njihovo prisustvo. Kao rezultat, znatna oštećenja odeće ili nameštaja mogu nastati.

Larve moljca, a ne odrasli, odgovorne su za uništavanje odeće. Oni najviše vole tkanine životinjskog porekla. Moljci mogu izgristi džempere, kapute, ćebad, tepihe, dekorativne predmete, jorgane, jastuke i igračke. Oni ne vole da se hrane sintetičkim vlaknima, ali će u nedostatku prirodnih možda uništiti i njih.

U poljoprivrednim zajednicama, neke vrste moljaca i gusenica mogu izazvati ozbiljna oštećenja. Gusenice gubara oštećuju šumu, farme voća, kupusa.

Kako moljci dolaze unutar kuće?

Najčešći načini da moljci uđu u stambene prostore su uletanje kroz otvorena vrata ili prozor ili se nenamerno umose preko zaraženih prehrambenih proizvoda, infestiranih biljaka, na inficiranim tkaninama ili na odeći.

Saveti za sprečavanje ulaska moljaca

Da bi se sprečio ulazak ili smanjio broj moljaca, potrebno je pregledati sve prehrambene proizvode koji se unose u kuću. Ovo je posebno važno kod hrane za kućne ljubimce i proizvode od žitarica. Proveriti odeću, nameštaj, tkanine i tepihe i postrojenja za larve ili odrasle moljce pre pre nego što se unesu u kuću ili na posao.

Znaci postojanja moljaca u kući ili stanu

Znaci postojanja moljaca u kući ili stanu u velikoj meri zavise od vrste. U zatvorenom prostoru, moljci se otkrivaju jer lete po prostorijama. Moljci se otkrivaju i kada se primeti šteta na tkanini. Moljci mogu ostaviti oštećenja na namirnicama. Neki moljci će ostaviti svoj izvor hrane kada je vreme za učaurenje. Lutka se može videti u uglovima ormara, fioke ili zidova.

Dezinsekcija moljaca – uništavanje i odbijanje moljaca

Eko Efekt Global pruža kvalitetnu i profesionalnu uslugu dezinsekcije sa garancijom. Pozovite Eko Efekt Global i otarasite se moljaca i ostalih štetočina i napasti.


USLUGE EKO EFEKT GLOBAL doo
 • Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora

  Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

  Cene dezinsekcije stanova i kuća za nekrvoločne insekte – bubaruse, bubašvabe, mrave, pauke i moljce grad Beograd i Novi Sad :

  5-20 kvadrata=1190 dinara

  21-40 kvadrata=1390 dinara

  41-60 kvadrata=1590 dinara

  61-80 kvadrata=1790 dinara

  81-100 kvadrata=1990 dinara

  101 i više kvadrata - po dogovoru sa vlasnikom kuće ili stana.

  Za pravna lica: pekare, restorane, hotele i ostalo, cene dezinsekcije su već od 2000 dinara...
  Izdajemo potvrde i sva neophodna dokumenta, u skladu sa sanitarnim propisima i inspekcijskim nadzorom.


  Za pravna i fizička lica dezinsekcija za krvoločne insekte do 40m kvadratnih je 4590,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom.


  Dezinsekcija za fizička lica: podrumi, garaže, tavani 50% popusta na ukupnu cenu.


  Dezinsekcija za leteće insekte, moljce, letece mrave i sl. do 40m kvadratnih cena je 2000 din, za veće kvadrature cena se određuje dogovorom.


  Dezinsekcija za ose za pravna i fizička lica je već od 3900,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-gnezda.


  Dezinsekcija za stršljene i za pravna i za fizička lica je već od 4900,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-gnezda.

  Za grupnu dezinsekciju stambenih zgrada, popust je 30% i gratis hodnici, podrumi, tavani, oko zgrade, kanalizacione šahte.


  Zaštita od golubova se radi u tri faze: 1.dezinfekcija 2.cišćenje izmeta, 3.postavljanje specijane žice na određeno ili neodredjeno vreme. Cena zaštite od golubova se određuje dogovorom.


  Čišćenje stanova, garaža, tavana, poslovnih prostora, kancelarija i ostalog.
  Cena čišćenja se određuje dogovorom.

  Na teritoriji grada Beograda i Novog Sada dolazak je besplatan.
  Van Beograda i Novog Sada cena dolaska se tarifira 15 dinara po svakom pređenom kilometru.
  Usluge vršimo na teritoriji grada Beograda i šire okoline, Novog Sada i na teritoriji cele Vojvodine.

 • Deratizacija stambenih i poslovnih prostora

  Deratizacija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

 • Čišćenje prostorija i pranje tepiha

  Čišćenje prostorija i čišćenje tepiha