Mravi

Mravi – činjenice, identifikacija i suzbijanje

Dezinsekcija - Uništavanje i suzbijanje mrava

Suzbijanje mrava može biti teško, ali postoje neke stvari koje treba da znate o tome kako ponašanje mrava može dovesti do velikih glavobolja za vas i vaš dom:

Način ulaza mrava: Mravi mogu da uđu kroz čak i najsitnije pukotine, tražeći vodu i slatke ili masne supstance hrane u kuhinji, ostavi ili magacinu.

Mravlje staze: Mravi ostavljaju nevidljivi hemijski trag koji sadrži feromone za druge mrave koji ga slede nakon što locira izvor hrane.

Lokacije gnezda: Mravi mogu napraviti gnezdo bilo gde u i oko kuće; u travnjacima, zidovima, stubovima, čak i pod temeljima.

Veličina gnezda mrava - mravinjaka: Kolonije mogu da broje do 300.000 do 500.000 mrava, a čitava kolonija se može veoma brzo preseliti kada je u opasnosti.

Životni vek kolonije mrava: Kolonije mogu da žive relativno dug životni vek. Mravi radnici mogu da žive sedam godina, a kraljica može živeti čak 15 godina.

Efikasnost u uništavanju mrava: Većina amaterskih pristupa uništavanju mrava se zasniva na ubijanju samo mrava koji se vide. Takođe, amaterski pristup ne uzima u obzir činjenicu da različite vrste mrava zahtevaju različite tretmane.

Profesionalnim tretmanima se može uništiti gnezdo mrava kako bi se sprečilo da se mravi vrate.

Životni ciklus mrava: Životni ciklus mrava ima četiri vrlo različite faze: jaje, larva, lutka i odrasla jedinka. Ovo je poznato kao kompletna metamorfoza. To obično traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, u zavisnosti od vrste mrava i faktora sredine.

Jaja mrava

Ženka mrava koja se uspešno pari sa mužjakom mrava će postati kraljica mrava koja polaže jaja. Kraljica bira zaštićeno mesto za stvaranje gnezda (kolonije) i počinje da polaže jaja. Mravlja jaja su veoma mala - samo oko pola milimetra u prečniku. Jaja su takođe ovalna, bela i transparentna.

Larve mrava

Nakon otprilike 1-2 nedelje u fazi jaja, beznoge larve mrava se izležu. Larva je proždrljiva, a odrasli mravi provode dosta vremena da ishrane larve hranom i tečnošću.

Lutke mrava

Nakon što larve skinu svoju kožu, ulaze u fazu lutke. Lutke izgledaju nešto kao odrasli osim što su njihove noge i antene savijene i naslonjene na telo lutke. U početku, lutke mrava su najčešće bele, ali polako postaju tamnije boje kako stare. U zavisnosti od vrste mrava, lutka može biti smeštena u zaštitnu čauru.

Odrasle jedinke mrava

Kada je faza lutke završena, odrasli mrav dolazi na scenu. U vreme nastanka, odrasli mrav je potpuno odrastao. Odrasli mravi pripadaju jednoj od tri različite kaste u koloniji; kraljice, radnici ili mužjaci. Kraljice su plodne ženke koje polažu sva jaja u koloniji. Radnici su ženke koje ne reprodukuju, ali sakupljaju hranu, hrane larve i održavaju i čiste gnezdo. Radnici su bez krila i uvek su potrazi za hranom u odbrani kolonije od uljeza. Mravi mužjaci su krilati, ali njihov jedini posao je da se pare sa kraljicama tokom procesa rojenja.

Eko Efekt Global pruža kvalitetnu i profesionalnu uslugu dezinsekcije sa garancijom. Pozovite Eko Efekt Global i otarasite se mrava i ostalih štetočina i napasti.


USLUGE EKO EFEKT GLOBAL doo
 • Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora

  Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

  Cene dezinsekcije stanova i kuća za nekrvoločne insekte – bubaruse, bubašvabe, mrave, pauke i moljce grad Beograd i Novi Sad :

  5-20 kvadrata=1190 dinara

  21-40 kvadrata=1390 dinara

  41-60 kvadrata=1590 dinara

  61-80 kvadrata=1790 dinara

  81-100 kvadrata=1990 dinara

  101 i više kvadrata - po dogovoru sa vlasnikom kuće ili stana.

  Za pravna lica: pekare, restorane, hotele i ostalo, cene dezinsekcije su već od 2000 dinara...
  Izdajemo potvrde i sva neophodna dokumenta, u skladu sa sanitarnim propisima i inspekcijskim nadzorom.


  Za pravna i fizička lica dezinsekcija za krvoločne insekte do 40m kvadratnih je 4590,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom.


  Dezinsekcija za fizička lica: podrumi, garaže, tavani 50% popusta na ukupnu cenu.


  Dezinsekcija za leteće insekte, moljce, letece mrave i sl. do 40m kvadratnih cena je 2000 din, za veće kvadrature cena se određuje dogovorom.


  Dezinsekcija za ose za pravna i fizička lica je već od 3900,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-gnezda.


  Dezinsekcija za stršljene i za pravna i za fizička lica je već od 4900,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-gnezda.

  Za grupnu dezinsekciju stambenih zgrada, popust je 30% i gratis hodnici, podrumi, tavani, oko zgrade, kanalizacione šahte.


  Zaštita od golubova se radi u tri faze: 1.dezinfekcija 2.cišćenje izmeta, 3.postavljanje specijane žice na određeno ili neodredjeno vreme. Cena zaštite od golubova se određuje dogovorom.


  Čišćenje stanova, garaža, tavana, poslovnih prostora, kancelarija i ostalog.
  Cena čišćenja se određuje dogovorom.

  Na teritoriji grada Beograda i Novog Sada dolazak je besplatan.
  Van Beograda i Novog Sada cena dolaska se tarifira 15 dinara po svakom pređenom kilometru.
  Usluge vršimo na teritoriji grada Beograda i šire okoline, Novog Sada i na teritoriji cele Vojvodine.

 • Deratizacija stambenih i poslovnih prostora

  Deratizacija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

 • Čišćenje prostorija i pranje tepiha

  Čišćenje prostorija i čišćenje tepiha