Stenice

Ako ste mislili da su stenice stvar prošlosti, niste bili u pravu ili ako ste mislili da se stenice nalaze samo u prljavim i starim spavaćim sobama, pogrešili ste. Stenice i dalje postoje i kao u nekom horor filmu, preko dana se skrivaju pod krevetom da bi po noći izašli i pili vam krv.

Pre godinu dana Njujork je zahvatila epidemija stenica. Ove godine se isto dogodilo i u Londonu.

Stenice su mali insekti (mogu porasti do veličine koštice jabuke). Hrane se isključivo krvlju i to u svim fazama života. Bez hrane mogu opstati i do godinu dana. Preko dana se skrivaju. Idealna mesta su im male rupe i uglovi u delovima drvenog nameštaja, u dušecima, pa čak i u utičnice. Po noći napadaju. Ugriz nećete osetiti jer će vam oni ubodno mesto anestezirati posebnim sastojkom u pljuvačci. Stenice su najaktivnije oko 4 ujutro kada ljudi najdublje spavaju. Nakon što se napiju krvi dobijaju tamnocrvenu boju, a ženke postaju plodne. Jajašca legu i lepe ih na skrivenim mestima. Potrebno je 3 nedelje da se nove stenice izlegu.

Kako znati da u kući ima stenica

Ukoliko se ujutru probudite izgriženi sa više ubodnih tačaka koje svrbe, pogledajte da li pokazuju pravu liniju. To je tipično za stenice. Takođe, stenice griz ona mesta koja su najpristupačnija: ruke, vrat, lice, noge kod stopala... Ukoliko sumnjate na stenice pogledajte po posteljini i obično ćete naći male crvene tačkice od krvi. Ukoliko pogledate dušek, ispod njega i bilo gde gde stenice žive, videćete crne tačkice, njihov izmet.

Kako se rešiti stenica

Danas postoje razna sredstva za uklanjanje stenica. Ponekad je potrebno i baciti deo nameštaja kako biste ih se rešili. Najbolje je zvati službu za dezinsekciju.

 

Stenice – identifikacija i dezinsekcija

Stenice su ravni, crvenkasto-braon, ovalni insekti do 4 do 5 mm dugački, veličine semena jabuke. Otečena i crvenkasta posle obroka krvi. Ženke mogu da deponuju jedno do pet jaja dnevno, a može biti ukupno 200 do 500 jaja u životu svake stenice. Pod normalnim sobnim temperaturama i sa adekvatnom količinom hrane, stenice mogu da žive duže od 300 dana.

Dezinsekcija - uništavanje stenica

Ponašanje stenica, ishrana stenica i navike

Stenice se hrane samo krvlju. U hladnim uslovima, stenice uspevaju da prežive do godinu dana bez hrane. Aktivne su uglavnom noću, kada domaćin čiju krv piju spava.

Stenice se nalaze u pukotinama i brazdama, uključujući i šavove dušeka, posteljine, nameštaja, iza lajsni, u električnim utičnicama, pločama i ramovima za slike. Često se nalaze u hotelima, gde mogu da putuju iz sobe u sobu i u prtljagu gostiju ili drugim ličnim stvarima, kao što su torbe i aktovke.

Znaci infestacije stenicama

1. Vidljve odrasle jedinke stenice. Odrasle stenice su u obliku i u veličini semena jabuke.

2. Ljuske kože. Kako male stenice rastu, one odbacuju svoju kožu, čije otkriće može da ukaže na njihovo prisustvo.

3. Izmet. Nakon hranjenja, stenice se vrate u svoje utočište gde vrše nuždu, crne do braon mrlje na poroznim površinama ili crno braon humke na neporoznim površinama mogu biti pokazatelj postojanja stenica.

4. Ujed takođe može da ukazuje na aktivnost stenica, ali dalji znaci da treba da se nađu, jer i drugi izvori mogu izazvati crvene podlive na koži.

Ujed stenice  Simptomi ujeda stenice

Kako stenice ulaze u kuću

Stenice možete pokupiti gotovo svuda - u kancelariji, prodavnici, hotelu ili teretani za početak. One su sjajne u skrivanju i poznato je da putuju u prtljagu, ličnim stvarima ili čak na koži domaćina. Jednom kada se nađu u zatvorenom prostoru, može biti vrlo teško izbaciti ih bez posebnih mera dezinsekcije.

Koliko su opasne stenice

Moguće je da stenice nose zarazne bolesti.

Stenice mogu brzo da se umnožavaju, tako da je rano otkrivanje od ključne važnosti da bi se sprečila još veća zaraza. O.D.N proces zaštite koji koristi Eko Efekt Global može vas rešiti stenica za vrlo kratko vreme uz garanciju na izvršene mere dezinsekcije.


USLUGE EKO EFEKT GLOBAL doo
 • Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora

  Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

  Cene dezinsekcije stanova i kuća za nekrvoločne insekte – bubaruse, bubašvabe, mrave, pauke i moljce grad Beograd i Novi Sad :

  5-20 kvadrata=1190 dinara

  21-40 kvadrata=1390 dinara

  41-60 kvadrata=1590 dinara

  61-80 kvadrata=1790 dinara

  81-100 kvadrata=1990 dinara

  101 i više kvadrata - po dogovoru sa vlasnikom kuće ili stana.

  Za pravna lica: pekare, restorane, hotele i ostalo, cene dezinsekcije su već od 2000 dinara...
  Izdajemo potvrde i sva neophodna dokumenta, u skladu sa sanitarnim propisima i inspekcijskim nadzorom.


  Za pravna i fizička lica dezinsekcija za krvoločne insekte do 40m kvadratnih je 4590,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom.


  Dezinsekcija za fizička lica: podrumi, garaže, tavani 50% popusta na ukupnu cenu.


  Dezinsekcija za leteće insekte, moljce, letece mrave i sl. do 40m kvadratnih cena je 2000 din, za veće kvadrature cena se određuje dogovorom.


  Dezinsekcija za ose za pravna i fizička lica je već od 3900,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-gnezda.


  Dezinsekcija za stršljene i za pravna i za fizička lica je već od 4900,00, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-gnezda.

  Za grupnu dezinsekciju stambenih zgrada, popust je 30% i gratis hodnici, podrumi, tavani, oko zgrade, kanalizacione šahte.


  Zaštita od golubova se radi u tri faze: 1.dezinfekcija 2.cišćenje izmeta, 3.postavljanje specijane žice na određeno ili neodredjeno vreme. Cena zaštite od golubova se određuje dogovorom.


  Čišćenje stanova, garaža, tavana, poslovnih prostora, kancelarija i ostalog.
  Cena čišćenja se određuje dogovorom.

  Na teritoriji grada Beograda i Novog Sada dolazak je besplatan.
  Van Beograda i Novog Sada cena dolaska se tarifira 15 dinara po svakom pređenom kilometru.
  Usluge vršimo na teritoriji grada Beograda i šire okoline, Novog Sada i na teritoriji cele Vojvodine.

 • Deratizacija stambenih i poslovnih prostora

  Deratizacija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

 • Čišćenje prostorija i pranje tepiha

  Čišćenje prostorija i čišćenje tepiha