Bubaruse

Bubaruse – smeđa bubašvaba (Blattella germanica)

Bubaruse (Blattella germanica) su mala vrsta bubašvabe, obično oko 1,1 do 1,6 cm duge. U boji variraju od bledo smeđe do skoro crne, a imaju dva tamna, skoro paralelna traga na leđima počev iza glave do kraja krila. Iako bubaruse imaju krila, one jedva mogu da lete, mada im krila pomažu u brzini kada su uznemirene. Od nekoliko vrsta bubašvabe koje spadaju u štetočine, bubaruse su verovatno najviše problematična vrsta. Bubaruse su veoma usko povezane sa azijskom bubašvabom i običnom posmatraču su gotovo identične i mogu se pomešati. Međutim, azijsku bubašvabu privlači svetlo i može da leti kao leptir, dok bubaruse, odnosno nemačke bubašvabe to ne mogu.

Dezinsekcija uništavanje bubarusa

Staništa bubarusa

Bubaruse se javljaju najčešće u stambenim zgradama, ali su takođe česte u restoranima, prehrambenim objektima, hotelima i institucionalnim ustanovama, kao što su domovi zdravlja i drugi.

U hladnim klimatskim uslovima, bubaruse se javljaju samo u stambenim zgradama koje se stalno greju, jer bubaruse ne mogu da prežive ozbiljne hladnoće. Međutim, iako su osetljive na hladnoću, bubaruse su pronađene i u severnim gradovima kao Alert, Nunavut. Slično tome, bubaruse su pronađene i na krajnjem jugu u Južnoj Patagoniji.

Poreklo bubarusa

Ranije se mislilo da su bubaruse poreklom iz Evrope, ali noviji dokazi ukazuju na to da su zapravo nastale u jugoistočnoj Aziji. Kakva god da je istina, osetljivost bubarusa na hladnoću može da odražava njihovo poreklo iz toplih klimatskih uslova, a širenje kao domicilne štetočine od davnina je rezultat slučajnog prevoza ljudi i roba. Bubaruse se javljaju kao štetočine u domaćinstvima na svim kontinentima osim Antarktika, kao i na mnogim velikim ostrvima takođe. U skladu s tim bubarusama su data razna imena u kulturama mnogih regiona. Na primer, iako je poznata kao "nemačka bubašvaba" u zemljama engleskog govornog područja, u Nemačkoj zauzvrat, poznato je kao ruska buba. Iako noćne, bubaruse se povremeno pojavljuju i danju, naročito ako postoji buka i galama u zgradi ili stanu. Kada su uzbuđene ili uplašene, bubaruse emituju neprijatan miris.

Čime se hrane bubaruse

Bubaruse su svejedi lešinari. Bzubaruse naročito privlači meso, skrob, šećer i masna hrana. Gde postoji nedostatak namirnica, jedu i sve ostalo kao što je sapun, lepak i pasta za zube. U uslovima gladi, postaju kanibali, odnosno jedu jedna drugu, a žvakaće jedni drugima krila i noge.

Dezinsekcija bubarusa

Bubaruse su veoma uspešne u uspostavljanju staništa u zgradama, i veoma otporne na mnoge mere kontrole štetočina. Razlozi su:

 • nedostatak prirodnih predatora u ljudskom staništu
 • plodno tlo za reprodukciju
 • kratak reproduktivni ciklus
 • sposobnost da se sakrije u vrlo malim utočištima
 • seksualna zrelost postiže u roku od nekoliko nedelja
 • prilagođavaju se i stvaraju imunitet na hemijske preparate

Bubaruse su vole zatvorene prostore, male su u odnosu na druge štetočine i mogu se sakriti u malim pukotinama i pukotinama koje se lako previde, čime izbegavaju ljude i njihove napore za iskorenjivanje.

 

S druge strane, iskusni radnik dezinsekcije uvek obraća pažnju na pukotine i mesta gde postoji razlog za postavljanje mamca ili prskanje površine.

Da bi bile efikasni, mere dezinsekcije moraju biti sveobuhvatne, održive i sistematske jer opstanak samo nekoliko jaja je sasvim dovoljan da se regeneriše i skoro istrebljeno gnezdo bubarusa.

Još jedan problem u kontrolisanju bubarusa je priroda njihovog društvenog ponašanja. Ženke nose od 18-50 jaja (u proseku oko 32) za vreme inkubacije do pred nasad. Ovo štiti jaja od određenih vrsta predacije. Onda, posle izleganja, nimfe uglavnom prežive konzumiranjem izlučevina i ljuski od odraslih

 

Kao posledica adaptacije na mere dezinsekcije nakon nekog vremena upotrebe otrovnih mamaca sa šećerom, bubaruse prestaju da jedu slatko i ne uzimaju mamce. One odbijaju da jedu zaslađene mamce, što predstavlja prepreku merama dezinsekcije na ovaj način.Postanite naš VIP facebook prijatelj već danas  i dobijte :

-dodatne popuste,
-prioritetnu uslugu,
-prioritetnu tehničku podršku
-i ostale skrivene pogodnosti.


Postanite facebook prijatelj preduzeća Eko Efekt Global DOO Beograd i dobijte popusta,prioritetnu podršku i ostale pogodnosti.

USLUGE EKO EFEKT GLOBAL doo
 • Postanite naš facebook prijatelj


  Postanite besplatno naš VIP facebook prijatelj već danas  i dobijte :

  -dodatne popuste,
  -prioritetnu uslugu,
  -prioritetnu tehničku podršku 
  -i ostale skrivene pogodnosti.

  Postanite naš facebook prijatelj preduzeža Eko Efekt Global DOO Beograd i dobijte dodatne popuste,prioritetnu tehničku podršku i ostale pogodnosti.

 • Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora

  Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

  Cene dezinsekcije stanova i kuća za nekrvoločne insekte – bubaruse, bubašvabe, mrave, pauke i moljce grad Beograd i Novi Sad je po dogovoru.Pozvati telefon komercijale 064-101-76-87.

  Za pravna lica: pekare, restorane, hotele i ostalo, cene dezinsekcije su već od 2000 dinara...
  Izdajemo potvrde i sva neophodna dokumenta, u skladu sa sanitarnim propisima i inspekcijskim nadzorom.


  Za pravna i fizička lica dezinsekcija za gmižuće zemljane neleteće krvoločne insekte poput krevetnih stenica ili buva od pasa ili mačaka ili krpelja je takodje po dogovoru i detaljnim konsultacijama, a za veće kvadrature cena se određuje po pregledu i detaljnim konsultacijama.Cena Vama kao Klijentu ništa ne znači ako se buve i stenice opet vrate.Pod cenom se nešto podrazumeva da je uradjeno kako treba da se uradi a ne da nakon par dana i novih ujeda shvatite da ste bili subjekat amatera i šarlatana i divljih ne licenciranih službi.


  Dezinsekcija za fizička lica: podrumi, garaže, tavani 50% popusta na ukupnu cenu.


  Dezinsekcija za leteće insekte, moljce, letece mrave i sl. cena se određuje dogovorom pozivom na telefon komercijale 064-101-76-87.


  Sertifikovana dezinsekcija i uklanjanje i odnošenje gnezda osa za pravna i fizička lica je po detaljnom dogovoru i činjenici gde je gnezdo,lokacija Klijenta,da li se gnezdo vidi ili ne vidi i spada pod pravilnikom shodno Zakonu o Sanitarnom Nadzoru Republike Srbije član.1-član.41 poštujući sve mere zaštite na radu od strane sertifikovanih sanitarnih ddd tehnologa i sanitarnih inženjera uz poštovanje i očuvanje Zakona o zaštiti životne i radne sredine Klijenata, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-veličine i položaju gnezda,lokacije gde se gnezdo osa i osinjaka nalazi,da li je gnezdo osa vizuelno dostupno ili se ne vidi na kojoj je visini,koliko dugo vremena gnezdo osa postoji da li se skoro pojavilo ili postoji unazad više meseci ili više godina,da li se nalazi u vidnom polju sanitarnog inženjera ili je sakriveno ispod crepova,cigli,rupa u zidu na terasama,tavanima,gredama.


  Sertifikovana dezinsekcija,uklanjanje i odnošenje za gnezda stršljena za pravna i za fizička lica se utvrdjuje po detaljnom dogovoru u gradu shodno Zakonu o Sanitarnom Nadzoru Republike Srbije uz izdavanje garantnog lista, a za veće kvadrature i lokacije van grada cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-veličini i postojanosti gnezda stršljena,njihovom broju,vidljivosti,da li se radi sa zemlje ili je potrebno angažovanje više asistenata pored glavnog majstora ddd tehnloga,da li je potrebno angažovanje industrijskog alpiniste za teško dostupna gnezda koje se ne vide ili se može raditi putem merdevina ili sa zemlje u vidu produžnih teleskopskih prskalica,da li je gnezdo vidljivo na tavanu ili je teško dostupno ispod crepova,cigala,rupa u zidu,rupa u fasadi.

  Svi naši preparati i intervencije imaju efekat produženog dejstva i formiraju zaštitini mikrofilm na površinama na koje se nanose tako da naša hemijska formula nakon odnošenja i sertifikovanog uklanjanja gnezda i opšte dezinsekcije obezbeđuje višenedeljnu i višemesečnu zaštitu od pravljenja novih gnezda u bližoj ili daljoj budućnosti tokom cele sezone matice osa i matice stršljena iz bliže ili dalje okoline gde novi rojevi i nove matice osa i stršljena mogu doći u narednom periodu.Na taj način Klijent je u potpunosti siguran da je intervencija uklanjanja gnezda osa i gnezda stršljena ne samo urađena lokalno već je Klijent putem namenske hemijske formule zaštićen dugo vremena od ulaska novih matica iz okoline i formiranja gnezda osa i stršljena čime smo jedna od rektih firmi ne samo u Srbiji već i u državama EU koja svojim znanjem,iskustvom i hemijskom formulom shodno Zakonu o Sanitarnom Nadzoru je ispred svih ostalih subjekata koji dođu uklone gnezdo ali ne zaštićuju okolinu oko gnezda na formiranje novih gnezda.Radeći sa nama i angažovajući nas Klijent dobija efekat jako produženog dejstva i dugoročne zaštite.

  Za grupnu dezinsekciju stambenih zgrada, popust je 30% i gratis hodnici, podrumi, tavani, oko zgrade, kanalizacione šahte.


  Zaštita od golubova se radi u tri faze: 1.dezinfekcija 2.cišćenje izmeta, 3.postavljanje specijane žice na određeno ili neodredjeno vreme. Cena zaštite od golubova se određuje dogovorom.


  Čišćenje stanova, garaža, tavana, poslovnih prostora, kancelarija i ostalog.
  Cena čišćenja se određuje dogovorom.

  Na teritoriji grada Beograda i Novog Sada dolazak je uključen u ceni za područje užeg i šireg centra grada.

  Van Beograda i Novog Sada cena dolaska se tarifira po detaljnim konsultacijama sa Klijentom na telefon komercijale 064-101-76-87.

  Usluge vršimo na teritoriji grada Beograda i šire okoline, Novog Sada i na teritoriji cele Vojvodine.

  Od 2020 e godine dolazimo i za ostala mesta u Srbiji sa starijim iskusnim ddd tehnolozima,biolozima i sanitarnim inženjerima iz Beograda za područje uže Srbije i manjih mesta južno od Beograda zaključno do Niša u južnoj Srbiji,Kragujevca i Kraljeva u zapadnoj Srbiji,Zaječara u istočnoj Srbiji ,i zaključno do Loznice i Šapca.

  Iz Novoga Sada od 2020 e godine dolazimo za područje manjih mesta u Vojvodini područje celog Banata,Bačke i Srema,uključujući Bačku Palanku,Sremsku Mitrovicu,Sombor,Apatin,zatim Kikindu,Zrenjanin,Vrbas,Bečej,Bačka Topola,Senta i Subotica.

 • Deratizacija stambenih i poslovnih prostora

  Deratizacija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

 • Čišćenje prostorija i pranje tepiha

  Čišćenje prostorija i čišćenje tepiha