Bubašvabe

Bubašvabe-insekti iz reda Blattodea

Bubašvabe su insekti reda Blattodea, koji uključuje i termite. Oko 30 vrsta bubašvaba od ukupno 4.600 je povezano sa ljudskim staništima. Oko četiri vrste su poznate kao štetočine.

Najveća bubašvaba na svetu je australijski gigant bubašvaba kopač Macropanesthia nosorog, koja može porasti do 9cm i može dostići težinu i do 30gr.

Dezinsekcija-uništavanje bubašvaba

Bubašvabe imaju relativno malu glavu i široko spljošteno telo, a većina vrsta su crveno-braon do tamno braon boje. Bubašvabe imaju velike složene oči i duge, fleksibilne antene. Usta su na donjoj strani glave i uključuju vilice za žvakanje, pljuvačne žlezde i razne receptore dodira i ukusa.

Telo bubašvabe je podeljeno u grudnom košu na tri segmenta, a sam stomak na deset segmenata. Spoljna površina ima težak egzoskelet koji sadrži kalcijum karbonat i štiti unutrašnje organe i daje potporu mišićima. Ljuštura bubašvabe je obložena voskom da odbije vodu. Krila bubašvabe su vezana za drugi i treći torakalni segment. Prvi par krila je jak i siguran, leži kao štit na vrhu membrane zadnjih krila, koja se koriste u letu. Sva četiri krila imaju razgranate uzdužne vene i višestruke poprečne vene.

Tri para nogu bubašvabe su čvrsta, sa pet kandži na svakoj nozi. Prednje noge bubašvabe su najkraće, a zadnje noge najduže, pružajući glavnu pogonsku snagu kada se kreću.

Širenje bubašvaba i staništa bubašvaba

Bubašvaba ima širom sveta i žive u širokom spektru okruženja, naročito u tropskim i suptropskim klimatskim uslovima. Bubašvaba može da izdrži izuzetno niske temperature, što joj omogućava da živi čak i na Arktiku. Neke vrste su sposobne da opstanu i na temperaturi od -122° Samo oko četiri rasprostranjene vrste se obično smatraju štetočinama.

Bubašvabe zauzimaju širok spektar staništa. Mnoge žive u lišću, među stabljikama vegetacije, u trulom drvetu, u rupama u panjevima, u šupljinama ispod kore... Neke od bubašvaba žive u sušnim područjima i imaju razvijene mehanizme da prežive bez pristupa izvorima vode. Druge su vodene, žive u blizini vodenih površina, uključujući Bromeliad phitotelmata.

Ponašanje bubašvaba

Bubašvabe su društveni insekti; veliki broj vrsta su ili društvene ili sklone da prikupljaju, a nešto manji broj pokazuje roditeljsku negu novih jedinki. Nekada se mislilo da se bubašvabe okupljaju jer reaguju na znake životne sredine, ali se sada veruje da su feromoni uključeni u ponašanja bubašvaba. Neke vrste bubašvaba feromone luče u svojim fekalijama, dok druge koriste žlezde koje se nalaze na njihovim vilicama. Feromoni koje proizvode omogućavaju bubašvabama da naprave razliku između različitih populacija mirisom.

Bubašvabe spadaju u štetočine koje se mogu prilagoditi lako različitim okruženjima, ali najviše vole tople uslove u stambenim zgradama. Mnoge vrste vole čak i toplije okruženje. Bubašvabe su uglavnom noćne bube i pobegnu kada se izlože svetlosti.

Kolektivno odlučivanje bubašvaba

Bubašvabe prikazuju kolektivno odlučivanje pri izboru izvora hrane. Kada dovoljan broj jedinki (kao "kvorum") eksploatiše izvor hrane, to ukazuje ostalim bubašvabama da treba da ostanu tamo duže nego da tragaju za drugim mestom.

Bubašvabe izgleda da koriste samo dve vrste informacija da odluče gde da idu, odnosno koliko je mesto tamno je i koliko drugih bubašvaba postoji na tom mestu.

Reprodukcija bubašvaba

Bubašvabe koriste feromone da privuku partnera, a mužjaci praktikuju rituale udvaranja, kao što su pozicioniranje i oglašavanje. Poput mnogih insekata, bubašvabe su okrenute jedne od drugih sa svojim genitalijama u kontaktu, a snošaj može biti dug. Nekoliko vrsta poznato je da je parthenogenetic, ostvaruju reprodukciju bez potrebe za mužjacima.

Ženka bubašvabe ponekad nosi torbice jaja na kraju svog stomaka; Bubaruse ima oko 30 do 40 dugih, tankih jaja u kesi koja se zove ootheca. Ona odbacuje kapsulu pre izleganja, iako se živorođeni javljaju u retkim slučajevima. Polaganje kapsule jaja može trajati duže od pet sati i u početku je svetlo bele boje. Jaja se izležu kombinovanim pritiskom mladunaca. Mladunci su u početku svetlo beli, postaju sve teži i tamniji u roku od četiri sata. Razvoj od jaja do odrasle bubašvabe traje od tri do četiri meseca. Bubašvabe žive i do godinu dana, a ženka može da proizvede i do osam ciklusa jaja u životu; u povoljnim uslovima, ona može da proizvede od 300 do 400 potomaka. Druge vrste bubašvaba, međutim, mogu da proizvedu mnogo više jaja; u nekim slučajevima ženki bubašvabe treba samo jedna oplodnja da bi mogla da polože jaja do kraja svog života.

Ženke bubašvabe obično polažu jaja na podlogu, ubacuju ih u odgovarajuće zaštićene pukotine, ili ih nose sa sobom do izleganja. Neke vrste, međutim, čuvaju jaja u svom organizmu, sa ili bez kapsule jaja, dok se ne izlegu.

Bubašvabe imaju nepotpunu metamorfozu, što znači da su mladi uglavnom slični odraslima, osim nerazvijenih krila i genitalija. Razvoj je generalno spor, a može potrajati nekoliko meseci do više od godinu dana. Odrasle bubašvabe su dugovečne, a prežive i čak četiri godine u laboratoriji.

Bubašvabe kao štetočine

Blattodea uključuje tridesetak vrsta bubašvaba u vezi sa ljudima; ove vrste su atipične. Oni se hrane ljudskom i hranom za kućne ljubimce i mogu da ostave neprijatan miris. Bubašvabe pasivno mogu da prenesu patogene mikroorganizme na svom telu, posebno u sredinama kao što su bolnice. Bubašvabe su takođe povezane sa alergijskim reakcijama kod ljudi.

Jedan od proteina koji pokreće alergijske reakcije je tropomiosin. Ovi alergeni takođe su povezani sa astmom.

Dezinsekcija – uništavanje bubašvaba

Mali je broj insekata ili životinja koji su efikasni u uništavanju bubašvaba. Uništavanje bubašvaba se uglavnom radi primenom mera dezinsekcije korišćenjem hemijskih preparata u vidu tečnosti z prskanje, gelova ili mamaca sa otrovnim sadržajem.

Eko Efekt Global pruža kvalitetnu i profesionalnu uslugu dezinsekcije sa garancijom. Pozovite Eko Efekt Global i otarasite se bubašvaba i ostalih štetočina i napasti.
Postanite besplatno naš VIP facebook prijatelj već danas  i dobijte :

-dodatne popuste,
-prioritetnu uslugu,
-prioritetnu tehničku podršku
-i ostale skrivene pogodnosti.


Postanite facebook prijatelj preduzeća Eko Efekt Global DOO Beograd i dobijte popusta,prioritetnu podršku i ostale pogodnosti.

USLUGE EKO EFEKT GLOBAL doo
 • Postanite naš facebook prijatelj


  Postanite besplatno naš VIP facebook prijatelj već danas  i dobijte :

  -dodatne popuste,
  -prioritetnu uslugu,
  -prioritetnu tehničku podršku 
  -i ostale skrivene pogodnosti.

  Postanite naš facebook prijatelj preduzeža Eko Efekt Global DOO Beograd i dobijte dodatne popuste,prioritetnu tehničku podršku i ostale pogodnosti.

 • Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora

  Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

  Cene dezinsekcije stanova i kuća za nekrvoločne insekte – bubaruse, bubašvabe, mrave, pauke i moljce grad Beograd i Novi Sad je po dogovoru.Pozvati telefon komercijale 064-101-76-87.

  Za pravna lica: pekare, restorane, hotele i ostalo, cene dezinsekcije su već od 2000 dinara...
  Izdajemo potvrde i sva neophodna dokumenta, u skladu sa sanitarnim propisima i inspekcijskim nadzorom.


  Za pravna i fizička lica dezinsekcija za gmižuće zemljane neleteće krvoločne insekte poput krevetnih stenica ili buva od pasa ili mačaka ili krpelja je takodje po dogovoru i detaljnim konsultacijama, a za veće kvadrature cena se određuje po pregledu i detaljnim konsultacijama.Cena Vama kao Klijentu ništa ne znači ako se buve i stenice opet vrate.Pod cenom se nešto podrazumeva da je uradjeno kako treba da se uradi a ne da nakon par dana i novih ujeda shvatite da ste bili subjekat amatera i šarlatana i divljih ne licenciranih službi.


  Dezinsekcija za fizička lica: podrumi, garaže, tavani 50% popusta na ukupnu cenu.


  Dezinsekcija za leteće insekte, moljce, letece mrave i sl. cena se određuje dogovorom pozivom na telefon komercijale 064-101-76-87.


  Sertifikovana dezinsekcija i uklanjanje i odnošenje gnezda osa za pravna i fizička lica je po detaljnom dogovoru i činjenici gde je gnezdo,lokacija Klijenta,da li se gnezdo vidi ili ne vidi i spada pod pravilnikom shodno Zakonu o Sanitarnom Nadzoru Republike Srbije član.1-član.41 poštujući sve mere zaštite na radu od strane sertifikovanih sanitarnih ddd tehnologa i sanitarnih inženjera uz poštovanje i očuvanje Zakona o zaštiti životne i radne sredine Klijenata, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-veličine i položaju gnezda,lokacije gde se gnezdo osa i osinjaka nalazi,da li je gnezdo osa vizuelno dostupno ili se ne vidi na kojoj je visini,koliko dugo vremena gnezdo osa postoji da li se skoro pojavilo ili postoji unazad više meseci ili više godina,da li se nalazi u vidnom polju sanitarnog inženjera ili je sakriveno ispod crepova,cigli,rupa u zidu na terasama,tavanima,gredama.


  Sertifikovana dezinsekcija,uklanjanje i odnošenje za gnezda stršljena za pravna i za fizička lica se utvrdjuje po detaljnom dogovoru u gradu shodno Zakonu o Sanitarnom Nadzoru Republike Srbije uz izdavanje garantnog lista, a za veće kvadrature i lokacije van grada cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-veličini i postojanosti gnezda stršljena,njihovom broju,vidljivosti,da li se radi sa zemlje ili je potrebno angažovanje više asistenata pored glavnog majstora ddd tehnloga,da li je potrebno angažovanje industrijskog alpiniste za teško dostupna gnezda koje se ne vide ili se može raditi putem merdevina ili sa zemlje u vidu produžnih teleskopskih prskalica,da li je gnezdo vidljivo na tavanu ili je teško dostupno ispod crepova,cigala,rupa u zidu,rupa u fasadi.

  Svi naši preparati i intervencije imaju efekat produženog dejstva i formiraju zaštitini mikrofilm na površinama na koje se nanose tako da naša hemijska formula nakon odnošenja i sertifikovanog uklanjanja gnezda i opšte dezinsekcije obezbeđuje višenedeljnu i višemesečnu zaštitu od pravljenja novih gnezda u bližoj ili daljoj budućnosti tokom cele sezone matice osa i matice stršljena iz bliže ili dalje okoline gde novi rojevi i nove matice osa i stršljena mogu doći u narednom periodu.Na taj način Klijent je u potpunosti siguran da je intervencija uklanjanja gnezda osa i gnezda stršljena ne samo urađena lokalno već je Klijent putem namenske hemijske formule zaštićen dugo vremena od ulaska novih matica iz okoline i formiranja gnezda osa i stršljena čime smo jedna od rektih firmi ne samo u Srbiji već i u državama EU koja svojim znanjem,iskustvom i hemijskom formulom shodno Zakonu o Sanitarnom Nadzoru je ispred svih ostalih subjekata koji dođu uklone gnezdo ali ne zaštićuju okolinu oko gnezda na formiranje novih gnezda.Radeći sa nama i angažovajući nas Klijent dobija efekat jako produženog dejstva i dugoročne zaštite.

  Za grupnu dezinsekciju stambenih zgrada, popust je 30% i gratis hodnici, podrumi, tavani, oko zgrade, kanalizacione šahte.


  Zaštita od golubova se radi u tri faze: 1.dezinfekcija 2.cišćenje izmeta, 3.postavljanje specijane žice na određeno ili neodredjeno vreme. Cena zaštite od golubova se određuje dogovorom.


  Čišćenje stanova, garaža, tavana, poslovnih prostora, kancelarija i ostalog.
  Cena čišćenja se određuje dogovorom.

  Na teritoriji grada Beograda i Novog Sada dolazak je uključen u ceni za područje užeg i šireg centra grada.

  Van Beograda i Novog Sada cena dolaska se tarifira po detaljnim konsultacijama sa Klijentom na telefon komercijale 064-101-76-87.

  Usluge vršimo na teritoriji grada Beograda i šire okoline, Novog Sada i na teritoriji cele Vojvodine.

  Od 2020 e godine dolazimo i za ostala mesta u Srbiji sa starijim iskusnim ddd tehnolozima,biolozima i sanitarnim inženjerima iz Beograda za područje uže Srbije i manjih mesta južno od Beograda zaključno do Niša u južnoj Srbiji,Kragujevca i Kraljeva u zapadnoj Srbiji,Zaječara u istočnoj Srbiji ,i zaključno do Loznice i Šapca.

  Iz Novoga Sada od 2020 e godine dolazimo za područje manjih mesta u Vojvodini područje celog Banata,Bačke i Srema,uključujući Bačku Palanku,Sremsku Mitrovicu,Sombor,Apatin,zatim Kikindu,Zrenjanin,Vrbas,Bečej,Bačka Topola,Senta i Subotica.

 • Deratizacija stambenih i poslovnih prostora

  Deratizacija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

 • Čišćenje prostorija i pranje tepiha

  Čišćenje prostorija i čišćenje tepiha