Buve

BUVE - pojam, identifikacija i suzbijanje buva

Odrasle buve su male, bez krila, oko 2,5 mm duge, a telo buve je sjajno i crvenkasto-braon boje, prekriveno mikroskopskim dlačicama i tanko, što omogućava lako kretanje kroz krzno životinja.

Dezinsekcija - uništavanje buva

Ponašanje buva, ishrana buva i navike

Odrasle buve su paraziti koji piju krv domaćina. Larve se hrane organskim otpadom, posebno izmetom odraslih buva, koji sadrži nesvarenu krv. Buve obično vole da se hrane na krznenim životinjama kao što su psi, mačke, zečevi, veverice, pacovi, miševi i druge domestificirane ili divlje životinje. Buve nemaju krila, a sposobne su za skakanje na velike daljine.

Razmnožavanje buva

Jaja buva nisu vezana za domaćina. Jaja se legu na terenu, u tepisima, posteljini, presvlakama ili pukotinama u podu. Većina jaja buve se izleže u roku od dva dana.

Buve u kući

Buve zavise od krvi domaćina, tako da se većina buva unosi u kuću preko ljubimaca ili drugih životinja. U nekim slučajevima, buve mogu postati problem kada domaćin na kome su se prethodno hranile više nije tu. Onda se buve fokusiraju na hranjenje na bilo kom od stanara kuće. Primer takvog stanja je kada se miš u kući ukloni, buve koje se se prethodno hranile na mišu sada su primoranei da se hrane na kućnim ljubimcima ili ljudima.

Uočavanje buva i osnovne informacije o buvama

Pošto je buve relativno lako videti u njihovoj odrasloj fazi, najviše pažnje je usmereno na odrasle buve. Odrasle buve je obično lako locirati, naročito ako se vlasnik kuće i ljubimci vrate u kuću nakon dugog odmora ili drugog odsustva tokom kojeg odrasle buve nisu bili u stanju da se hrane. Nakon povratka, ukućane često pozdravlja skakanje buva u pokušaju da slete na njih i njihove ljubimce.

Jaja, larve i lutke buva su druga priča. Pošto su ovi koraci veoma tajanstveni i mnogo manje aktivni, a odvijaju se na mestima kao što su iza, ispod ili na namještaju; u posteljini ljubimaca; unutar pukotina i brazdi u podovima; i na tepisima. Jaja buva koja su deponovana od strane odraslih ženki, padaju sa kućnih ljubimaca, što im omogućava da budu rasprostranjena u sredini u kojoj ljubimac provodi vreme. Jaja buve predstavljaju oko polovine celokupnog broja buva u prosečnom domu. Larve čine oko 35 odsto populacije buva.

Ako su uslovi povoljni, larve buva će okretati čaure u oko 5-20 dana nakon izleganja iz svojih jaja. Čaura faza je poslednji proces razvojne faze pre nego što je odrasla buva pojavljuje. Buva odraslih ne pojavi dok potencijalni domaćin se detektuje vibracije, povećanje koncentracije ugljen dioksida i telesne toplote u vezi sa domaćinom. Kada buva napusti čauru, ona će početi da uzima obrok krvi domaćina u roku od 24-48 sati. Ubrzo posle prvog obroka, odrasle buve počinju da polažu jaja na svom domaćinu u roku od nekoliko dana. Ženke buve nisu u stanju da polože jaja dok ne dobiju obrok krvi.

Znaci infestacije buvama

Mnogi znakovi mogu ukazati na postojanje buva. Zajednička indikacija bi bilo često češanje kućnih ljubimaca. Ovo je prouzrokovano time što se buve se hrane krvlju ljubimca i pritom ih iritiraju svojim ugrizima. Buvlji izmet takođe može ukazati na aktivnost buva. Buvlji izmet liči na grubo mleveni crni biber i može se videti na tepihu i drugim oblastima u kojima životinja domaćin boravi. U nedostatku krznenih ljubimaca, buve će se hraniti krvlju ljudi, a kako izgleda mesto ujeda i simptomi ujeda buva, pogledajte na slikama ispod.

Ujed buve  Crvenilo posle ujeda buve

Bolesti koje prenose buve

Buve mogu da prenose bolesti ugrizom ili preko kontaminiranog izmeta. Neke od ozbiljnih bolesti koje buve mogu da prenesu su:

 • Kuga - prenosi Oriental buva pacova
 • Tifus, takođe poznat kao mišji tifus - prenose fekalijama zaražene mačke
 • Bartoneloza
 • Buvlja pantljičara - može da se prenese ako su deca slučajno pojela zaražene buve ili bila u dodiru sa zaražene izmetom buva
 • Tungijaza - tropska bolest koja je izazvana krpelj buvom (Tunga penetrans). Ugriz krpelj buva često dovodi do sekundarnih infekcija i svraba

Dezinsekcija – uništavanje buva

Najezde buva zahtevaju višestruke planove uništavanja. Uklanjanje buva samo sa kućnih ljubimaca nije dovoljno jer se jaja i larve buva i ne nalaze na njima. Efikasna dezinsekcija buva treba da obuhvati i hemijske i fizičke metode i treba sprovesti na ljubimcu kao i u svim prostorijama u kojima ljubimac boravi ili se kroz njih kreće, kao van kuće.

Kontaktirajte Eko Efekt Global doo za profesionalno uklanjanje buva.
Postanite besplatno naš VIP facebook prijatelj već danas  i dobijte :

-dodatne popuste,
-prioritetnu uslugu,
-prioritetnu tehničku podršku
-i ostale skrivene pogodnosti.


Postanite facebook prijatelj preduzeća Eko Efekt Global DOO Beograd i dobijte popusta,prioritetnu podršku i ostale pogodnosti.

USLUGE EKO EFEKT GLOBAL doo
 • Postanite naš facebook prijatelj


  Postanite besplatno naš VIP facebook prijatelj već danas  i dobijte :

  -dodatne popuste,
  -prioritetnu uslugu,
  -prioritetnu tehničku podršku 
  -i ostale skrivene pogodnosti.

  Postanite naš facebook prijatelj preduzeža Eko Efekt Global DOO Beograd i dobijte dodatne popuste,prioritetnu tehničku podršku i ostale pogodnosti.

 • Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora

  Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

  Cene dezinsekcije stanova i kuća za nekrvoločne insekte – bubaruse, bubašvabe, mrave, pauke i moljce grad Beograd i Novi Sad je po dogovoru.Pozvati telefon komercijale 064-101-76-87.

  Za pravna lica: pekare, restorane, hotele i ostalo, cene dezinsekcije su već od 2000 dinara...
  Izdajemo potvrde i sva neophodna dokumenta, u skladu sa sanitarnim propisima i inspekcijskim nadzorom.


  Za pravna i fizička lica dezinsekcija za gmižuće zemljane neleteće krvoločne insekte poput krevetnih stenica ili buva od pasa ili mačaka ili krpelja je takodje po dogovoru i detaljnim konsultacijama, a za veće kvadrature cena se određuje po pregledu i detaljnim konsultacijama.Cena Vama kao Klijentu ništa ne znači ako se buve i stenice opet vrate.Pod cenom se nešto podrazumeva da je uradjeno kako treba da se uradi a ne da nakon par dana i novih ujeda shvatite da ste bili subjekat amatera i šarlatana i divljih ne licenciranih službi.


  Dezinsekcija za fizička lica: podrumi, garaže, tavani 50% popusta na ukupnu cenu.


  Dezinsekcija za leteće insekte, moljce, letece mrave i sl. cena se određuje dogovorom pozivom na telefon komercijale 064-101-76-87.


  Sertifikovana dezinsekcija i uklanjanje i odnošenje gnezda osa za pravna i fizička lica je po detaljnom dogovoru i činjenici gde je gnezdo,lokacija Klijenta,da li se gnezdo vidi ili ne vidi i spada pod pravilnikom shodno Zakonu o Sanitarnom Nadzoru Republike Srbije član.1-član.41 poštujući sve mere zaštite na radu od strane sertifikovanih sanitarnih ddd tehnologa i sanitarnih inženjera uz poštovanje i očuvanje Zakona o zaštiti životne i radne sredine Klijenata, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-veličine i položaju gnezda,lokacije gde se gnezdo osa i osinjaka nalazi,da li je gnezdo osa vizuelno dostupno ili se ne vidi na kojoj je visini,koliko dugo vremena gnezdo osa postoji da li se skoro pojavilo ili postoji unazad više meseci ili više godina,da li se nalazi u vidnom polju sanitarnog inženjera ili je sakriveno ispod crepova,cigli,rupa u zidu na terasama,tavanima,gredama.


  Sertifikovana dezinsekcija,uklanjanje i odnošenje za gnezda stršljena za pravna i za fizička lica se utvrdjuje po detaljnom dogovoru u gradu shodno Zakonu o Sanitarnom Nadzoru Republike Srbije uz izdavanje garantnog lista, a za veće kvadrature i lokacije van grada cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-veličini i postojanosti gnezda stršljena,njihovom broju,vidljivosti,da li se radi sa zemlje ili je potrebno angažovanje više asistenata pored glavnog majstora ddd tehnloga,da li je potrebno angažovanje industrijskog alpiniste za teško dostupna gnezda koje se ne vide ili se može raditi putem merdevina ili sa zemlje u vidu produžnih teleskopskih prskalica,da li je gnezdo vidljivo na tavanu ili je teško dostupno ispod crepova,cigala,rupa u zidu,rupa u fasadi.

  Svi naši preparati i intervencije imaju efekat produženog dejstva i formiraju zaštitini mikrofilm na površinama na koje se nanose tako da naša hemijska formula nakon odnošenja i sertifikovanog uklanjanja gnezda i opšte dezinsekcije obezbeđuje višenedeljnu i višemesečnu zaštitu od pravljenja novih gnezda u bližoj ili daljoj budućnosti tokom cele sezone matice osa i matice stršljena iz bliže ili dalje okoline gde novi rojevi i nove matice osa i stršljena mogu doći u narednom periodu.Na taj način Klijent je u potpunosti siguran da je intervencija uklanjanja gnezda osa i gnezda stršljena ne samo urađena lokalno već je Klijent putem namenske hemijske formule zaštićen dugo vremena od ulaska novih matica iz okoline i formiranja gnezda osa i stršljena čime smo jedna od rektih firmi ne samo u Srbiji već i u državama EU koja svojim znanjem,iskustvom i hemijskom formulom shodno Zakonu o Sanitarnom Nadzoru je ispred svih ostalih subjekata koji dođu uklone gnezdo ali ne zaštićuju okolinu oko gnezda na formiranje novih gnezda.Radeći sa nama i angažovajući nas Klijent dobija efekat jako produženog dejstva i dugoročne zaštite.

  Za grupnu dezinsekciju stambenih zgrada, popust je 30% i gratis hodnici, podrumi, tavani, oko zgrade, kanalizacione šahte.


  Zaštita od golubova se radi u tri faze: 1.dezinfekcija 2.cišćenje izmeta, 3.postavljanje specijane žice na određeno ili neodredjeno vreme. Cena zaštite od golubova se određuje dogovorom.


  Čišćenje stanova, garaža, tavana, poslovnih prostora, kancelarija i ostalog.
  Cena čišćenja se određuje dogovorom.

  Na teritoriji grada Beograda i Novog Sada dolazak je uključen u ceni za područje užeg i šireg centra grada.

  Van Beograda i Novog Sada cena dolaska se tarifira po detaljnim konsultacijama sa Klijentom na telefon komercijale 064-101-76-87.

  Usluge vršimo na teritoriji grada Beograda i šire okoline, Novog Sada i na teritoriji cele Vojvodine.

  Od 2020 e godine dolazimo i za ostala mesta u Srbiji sa starijim iskusnim ddd tehnolozima,biolozima i sanitarnim inženjerima iz Beograda za područje uže Srbije i manjih mesta južno od Beograda zaključno do Niša u južnoj Srbiji,Kragujevca i Kraljeva u zapadnoj Srbiji,Zaječara u istočnoj Srbiji ,i zaključno do Loznice i Šapca.

  Iz Novoga Sada od 2020 e godine dolazimo za područje manjih mesta u Vojvodini područje celog Banata,Bačke i Srema,uključujući Bačku Palanku,Sremsku Mitrovicu,Sombor,Apatin,zatim Kikindu,Zrenjanin,Vrbas,Bečej,Bačka Topola,Senta i Subotica.

 • Deratizacija stambenih i poslovnih prostora

  Deratizacija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

 • Čišćenje prostorija i pranje tepiha

  Čišćenje prostorija i čišćenje tepiha