Mravi

Mravi – činjenice, identifikacija i suzbijanje

Dezinsekcija - Uništavanje i suzbijanje mrava

Suzbijanje mrava može biti teško, ali postoje neke stvari koje treba da znate o tome kako ponašanje mrava može dovesti do velikih glavobolja za vas i vaš dom:

Način ulaza mrava: Mravi mogu da uđu kroz čak i najsitnije pukotine, tražeći vodu i slatke ili masne supstance hrane u kuhinji, ostavi ili magacinu.

Mravlje staze: Mravi ostavljaju nevidljivi hemijski trag koji sadrži feromone za druge mrave koji ga slede nakon što locira izvor hrane.

Lokacije gnezda: Mravi mogu napraviti gnezdo bilo gde u i oko kuće; u travnjacima, zidovima, stubovima, čak i pod temeljima.

Veličina gnezda mrava - mravinjaka: Kolonije mogu da broje do 300.000 do 500.000 mrava, a čitava kolonija se može veoma brzo preseliti kada je u opasnosti.

Životni vek kolonije mrava: Kolonije mogu da žive relativno dug životni vek. Mravi radnici mogu da žive sedam godina, a kraljica može živeti čak 15 godina.

Efikasnost u uništavanju mrava: Većina amaterskih pristupa uništavanju mrava se zasniva na ubijanju samo mrava koji se vide. Takođe, amaterski pristup ne uzima u obzir činjenicu da različite vrste mrava zahtevaju različite tretmane.

Profesionalnim tretmanima se može uništiti gnezdo mrava kako bi se sprečilo da se mravi vrate.

Životni ciklus mrava: Životni ciklus mrava ima četiri vrlo različite faze: jaje, larva, lutka i odrasla jedinka. Ovo je poznato kao kompletna metamorfoza. To obično traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, u zavisnosti od vrste mrava i faktora sredine.

Jaja mrava

Ženka mrava koja se uspešno pari sa mužjakom mrava će postati kraljica mrava koja polaže jaja. Kraljica bira zaštićeno mesto za stvaranje gnezda (kolonije) i počinje da polaže jaja. Mravlja jaja su veoma mala - samo oko pola milimetra u prečniku. Jaja su takođe ovalna, bela i transparentna.

Larve mrava

Nakon otprilike 1-2 nedelje u fazi jaja, beznoge larve mrava se izležu. Larva je proždrljiva, a odrasli mravi provode dosta vremena da ishrane larve hranom i tečnošću.

Lutke mrava

Nakon što larve skinu svoju kožu, ulaze u fazu lutke. Lutke izgledaju nešto kao odrasli osim što su njihove noge i antene savijene i naslonjene na telo lutke. U početku, lutke mrava su najčešće bele, ali polako postaju tamnije boje kako stare. U zavisnosti od vrste mrava, lutka može biti smeštena u zaštitnu čauru.

Odrasle jedinke mrava

Kada je faza lutke završena, odrasli mrav dolazi na scenu. U vreme nastanka, odrasli mrav je potpuno odrastao. Odrasli mravi pripadaju jednoj od tri različite kaste u koloniji; kraljice, radnici ili mužjaci. Kraljice su plodne ženke koje polažu sva jaja u koloniji. Radnici su ženke koje ne reprodukuju, ali sakupljaju hranu, hrane larve i održavaju i čiste gnezdo. Radnici su bez krila i uvek su potrazi za hranom u odbrani kolonije od uljeza. Mravi mužjaci su krilati, ali njihov jedini posao je da se pare sa kraljicama tokom procesa rojenja.

Eko Efekt Global pruža kvalitetnu i profesionalnu uslugu dezinsekcije sa garancijom. Pozovite Eko Efekt Global i otarasite se mrava i ostalih štetočina i napasti.
Postanite besplatno naš VIP facebook prijatelj već danas  i dobijte :

-dodatne popuste,
-prioritetnu uslugu,
-prioritetnu tehničku podršku
-i ostale skrivene pogodnosti.


Postanite facebook prijatelj preduzeća Eko Efekt Global DOO Beograd i dobijte popusta,prioritetnu podršku i ostale pogodnosti.

USLUGE EKO EFEKT GLOBAL doo
 • Postanite naš facebook prijatelj


  Postanite besplatno naš VIP facebook prijatelj već danas  i dobijte :

  -dodatne popuste,
  -prioritetnu uslugu,
  -prioritetnu tehničku podršku 
  -i ostale skrivene pogodnosti.

  Postanite naš facebook prijatelj preduzeža Eko Efekt Global DOO Beograd i dobijte dodatne popuste,prioritetnu tehničku podršku i ostale pogodnosti.

 • Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora

  Dezinsekcija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

  Cene dezinsekcije stanova i kuća za nekrvoločne insekte – bubaruse, bubašvabe, mrave, pauke i moljce grad Beograd i Novi Sad je po dogovoru.Pozvati telefon komercijale 064-101-76-87.

  Za pravna lica: pekare, restorane, hotele i ostalo, cene dezinsekcije su već od 2000 dinara...
  Izdajemo potvrde i sva neophodna dokumenta, u skladu sa sanitarnim propisima i inspekcijskim nadzorom.


  Za pravna i fizička lica dezinsekcija za gmižuće zemljane neleteće krvoločne insekte poput krevetnih stenica ili buva od pasa ili mačaka ili krpelja je takodje po dogovoru i detaljnim konsultacijama, a za veće kvadrature cena se određuje po pregledu i detaljnim konsultacijama.Cena Vama kao Klijentu ništa ne znači ako se buve i stenice opet vrate.Pod cenom se nešto podrazumeva da je uradjeno kako treba da se uradi a ne da nakon par dana i novih ujeda shvatite da ste bili subjekat amatera i šarlatana i divljih ne licenciranih službi.


  Dezinsekcija za fizička lica: podrumi, garaže, tavani 50% popusta na ukupnu cenu.


  Dezinsekcija za leteće insekte, moljce, letece mrave i sl. cena se određuje dogovorom pozivom na telefon komercijale 064-101-76-87.


  Sertifikovana dezinsekcija i uklanjanje i odnošenje gnezda osa za pravna i fizička lica je po detaljnom dogovoru i činjenici gde je gnezdo,lokacija Klijenta,da li se gnezdo vidi ili ne vidi i spada pod pravilnikom shodno Zakonu o Sanitarnom Nadzoru Republike Srbije član.1-član.41 poštujući sve mere zaštite na radu od strane sertifikovanih sanitarnih ddd tehnologa i sanitarnih inženjera uz poštovanje i očuvanje Zakona o zaštiti životne i radne sredine Klijenata, a za veće kvadrature cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-veličine i položaju gnezda,lokacije gde se gnezdo osa i osinjaka nalazi,da li je gnezdo osa vizuelno dostupno ili se ne vidi na kojoj je visini,koliko dugo vremena gnezdo osa postoji da li se skoro pojavilo ili postoji unazad više meseci ili više godina,da li se nalazi u vidnom polju sanitarnog inženjera ili je sakriveno ispod crepova,cigli,rupa u zidu na terasama,tavanima,gredama.


  Sertifikovana dezinsekcija,uklanjanje i odnošenje za gnezda stršljena za pravna i za fizička lica se utvrdjuje po detaljnom dogovoru u gradu shodno Zakonu o Sanitarnom Nadzoru Republike Srbije uz izdavanje garantnog lista, a za veće kvadrature i lokacije van grada cena se određuje dogovorom, zavisno od broja matica-veličini i postojanosti gnezda stršljena,njihovom broju,vidljivosti,da li se radi sa zemlje ili je potrebno angažovanje više asistenata pored glavnog majstora ddd tehnloga,da li je potrebno angažovanje industrijskog alpiniste za teško dostupna gnezda koje se ne vide ili se može raditi putem merdevina ili sa zemlje u vidu produžnih teleskopskih prskalica,da li je gnezdo vidljivo na tavanu ili je teško dostupno ispod crepova,cigala,rupa u zidu,rupa u fasadi.

  Svi naši preparati i intervencije imaju efekat produženog dejstva i formiraju zaštitini mikrofilm na površinama na koje se nanose tako da naša hemijska formula nakon odnošenja i sertifikovanog uklanjanja gnezda i opšte dezinsekcije obezbeđuje višenedeljnu i višemesečnu zaštitu od pravljenja novih gnezda u bližoj ili daljoj budućnosti tokom cele sezone matice osa i matice stršljena iz bliže ili dalje okoline gde novi rojevi i nove matice osa i stršljena mogu doći u narednom periodu.Na taj način Klijent je u potpunosti siguran da je intervencija uklanjanja gnezda osa i gnezda stršljena ne samo urađena lokalno već je Klijent putem namenske hemijske formule zaštićen dugo vremena od ulaska novih matica iz okoline i formiranja gnezda osa i stršljena čime smo jedna od rektih firmi ne samo u Srbiji već i u državama EU koja svojim znanjem,iskustvom i hemijskom formulom shodno Zakonu o Sanitarnom Nadzoru je ispred svih ostalih subjekata koji dođu uklone gnezdo ali ne zaštićuju okolinu oko gnezda na formiranje novih gnezda.Radeći sa nama i angažovajući nas Klijent dobija efekat jako produženog dejstva i dugoročne zaštite.

  Za grupnu dezinsekciju stambenih zgrada, popust je 30% i gratis hodnici, podrumi, tavani, oko zgrade, kanalizacione šahte.


  Zaštita od golubova se radi u tri faze: 1.dezinfekcija 2.cišćenje izmeta, 3.postavljanje specijane žice na određeno ili neodredjeno vreme. Cena zaštite od golubova se određuje dogovorom.


  Čišćenje stanova, garaža, tavana, poslovnih prostora, kancelarija i ostalog.
  Cena čišćenja se određuje dogovorom.

  Na teritoriji grada Beograda i Novog Sada dolazak je uključen u ceni za područje užeg i šireg centra grada.

  Van Beograda i Novog Sada cena dolaska se tarifira po detaljnim konsultacijama sa Klijentom na telefon komercijale 064-101-76-87.

  Usluge vršimo na teritoriji grada Beograda i šire okoline, Novog Sada i na teritoriji cele Vojvodine.

  Od 2020 e godine dolazimo i za ostala mesta u Srbiji sa starijim iskusnim ddd tehnolozima,biolozima i sanitarnim inženjerima iz Beograda za područje uže Srbije i manjih mesta južno od Beograda zaključno do Niša u južnoj Srbiji,Kragujevca i Kraljeva u zapadnoj Srbiji,Zaječara u istočnoj Srbiji ,i zaključno do Loznice i Šapca.

  Iz Novoga Sada od 2020 e godine dolazimo za područje manjih mesta u Vojvodini područje celog Banata,Bačke i Srema,uključujući Bačku Palanku,Sremsku Mitrovicu,Sombor,Apatin,zatim Kikindu,Zrenjanin,Vrbas,Bečej,Bačka Topola,Senta i Subotica.

 • Deratizacija stambenih i poslovnih prostora

  Deratizacija stambenih i poslovnih prostora Beograd i Novi Sad

 • Čišćenje prostorija i pranje tepiha

  Čišćenje prostorija i čišćenje tepiha